Bucătăria Centrală din Saint Brieuc: prima instalaţie din Europa cu R-1234ze / R-455A


 

 

Mickael Rouxel, manager CENTRAL FROID, inovează selectând agenți frigorifici care au un impact foarte redus asupra mediului pentru refrigerare, producerea apei calde sanitare şi a încălzirii într-o bucătărie profesională.

 

 

Înfiinţată în iunie 1989, bucătăria centrală din Saint Brieuc este proiectată să livreze până la 3.000 de mese pe zi, iar misiunea sa princi­pală este de a oferi mese pentru şcoala primară a şcolilor publice din oraș(~2.500 mese pe zi) cu pre­pararea de alimente refrigerate. Cu trecerea ani­lor, s-a adăugat transportul la domiciliu a meselor pentru persoanele în vârstă şi câteva restaurante, apoi bucătăria a fost diversificată prin crearea unor preparate calde pentru a sprijini mesele pentru gră­diniţe care necesită o atenţie cu totul specială. O echipă de 24 de persoane lucrează de luni până vineri la faţa locului.

 

 

 

Producerea unor alimente refrigerate le permite să raționalizeze producția de alimente pentru mai mulți clienți în diferite zile de livrare. Mesele sunt gătite și puse în tăvi și apoi răcite la 7°C înainte de a fi depozitate în camere frigorifice, unde vor rămâne până la distribuire, cel târziu în ziua 3.

 

 

 

În ceea ce priveşte sistemul preparatelor calde, acesta poate fi adaptat la nevo­ile bebeluşilor gătind şi oferind meniuri specifice în fiecare dimineaţă cu texturi variate și în special permite reacționarea la modificările de ultimă oră din compoziţia alimentelor în caz de necesitate. În total, circa treizeci de birouri sunt livrate zilnic în comuna Saint Brieuc. Din 2009, produsele bio (ecologice) au fost integrate în producerea mese­lor și reprezintă până în prezent aproximativ 16% din buget.

Bucătăria centrală din Saint Brieuc are încredere în Central Froid

Expert în refrigerarea comercială şi industrială de la începuturile sale, societatea Central Froid numără în prezent 4 birouri în nordul Bretaniei şi continuă să evolueze pentru a face faţă cererii clienţilor săi, în special prin crearea în 2016 a companiei IGC 22 specializată în bucătării mari.


Sensibilizat faţă de problemele de mediu încă de la începutul carierei sale în Elveţia, Mickael Rouxel, directorul companiei, surprinde per ansamblu eficienţa energetică a unei facilităţi încă de la concepţie, funcţionarea şi întreţinerea şi urmăreşte în mod proactiv evoluţia agenţilor frigorifici, ceea ce îi permite să inoveze în mod constant şi să ofere soluţii pe termen lung.

Combinaţia inovatoare a R-1234ze / R-455A este dovada angajamentului său şi păstrează toată atenţia bucătăriei centrale din Saint Brieuc care este dotată cu o facilitate termodinamică ce combină performanţa energetică cu durabilitatea.


Economisirea de energie, un factor cheie în reînnoirea instalaţiei termodinamice

 

Pentru înlocuirea sistemelor frigorifice iniţiale, care au devenit învechite și greu de păstrat în funcţiune cu gestionarea mai multor refrigeranţi în echipamente independente, Jean-Luc Pennec, șeful serviciului, a dus o adevărată reflecţie asupra evoluţiilor care urmează să fie prevăzute în strânsă colaborare cu Arnaud Loriferne, șeful Departamen­tului de Energie de la Primăria Saint Brieuc.

 

După acesta din urmă, "Nevoile de răcire ar trebui să fie îndeplinite la nivel global şi pentru a economisi energie este esențial să se utilizeze recuperarea căldurii pentru încălzirea clădirii și producerea apei calde sanitare".

 

În amonte, un studiu preliminar este apoi încredinţat biroului de studii CETIA Inge­nierie care realizează un bilanţ frigorific şi energe­tic.

Alegerea face obiectul unei centrale pozitive R-134a şi a unei centrale negative R-407F pentru a acoperi toate nevoile.

 

Caietul de sarcini, stabi­lit la un buget de 80.000 euro, este susţinut de echipa proiectului în faţa comisiei de apel pentru oferte de la primărie cu evidenţierea economiilor de energie și a randamentului investiţiei. Oferta este publicată la sfârşitul anului 2016; mai multe firme de refrigerare se poziţionează şi Central Froid câştigă proiectul datorită abordării sale ecologice şi tehnice ce recomandă agenţii HFO de ultimă generaţie cu un nivel GWP mai scăzut.


Implementarea planificată pentru a evita oprirea producţiei şi facilitarea depozitării alimentelor

 

 Construcţia a început în martie 2017 cu înfiinţarea centralei negative HK Réfrigération cu un compre­sor scroll Copeland adaptat de programul de insta­lare să funcţioneze cu R-455A. Acest refrigerant, cu un GWP de 146 conform IPPC 5, este comer­cializat de Honeywell sub numele de Solstice® L40X.

 

În curs de aprobare de către compresoriştii şi producătorii de componente, Mickael Rouxel se bazează pe suportul tehnic Climalife pentru a obţine aprobarea pentru acest proiect. Această centrală alimentează camera frigorifică negativă la -20°C pentru produsele congelate. Şantierul conti­nuă în luna aprilie cu partea pozitivă care necesită o gestionare de planificare adaptată pentru a nu întrerupe producția. „Comutarea a fost planificată pentru 2 zile punând în funcțiune cameră figori­fică după cameră frigorifică, ceea ce ne-a permis să evităm problema legată de stocare, spre deo­sebire de alți furnizori care pledau demararea a 4 camere simultan - a fost un avantaj important pentru noi„, a declarat Jean-Luc Pennec.

 

Cen­tral Froid pune în funcţiune centrala pozitivă HK Réfrigération adaptată pentru refrigerantul HFO de ultima generaţie: R-1234ze. Dotată cu variatoare de viteză, produce temperatura necesară pentru cele 2 ateliere de preparare la 10°C şi 7 camere frigorifice cu temperaturi între 2°C şi 6°C. Aces­tea depozitează stocul, producţia zilnică, carnea proaspătă şi produse din carne, fructe şi legume, produse lactate şi mâncăruri gătite.

 

 Cele două centrale sunt instalate în aer liber, lângă camera tehnică în care se găseau vechile insta­laţii de refrigerare. Acestea au fost demontate şi spaţiul eliberat a permis instalarea unui sistem de recuperare a căldurii Boostherm care utilizează condensarea unităților de refrigerare. Această recuperare a energiei permite o preîncălzire la 55°C a apei calde sanitare cu un start la 45°C pentru 3 rezervoare de 1.500 litri.

Temperatura apei calde sanitare distribuită este de 60°C. Sistemul de încăl­zire a clădirii prin rezistenţă electrică este înlocuit de CTA France Air cu recuperare de căldură pe grupul de refrigerare pozitiv al R-1234ze.


Soluţia

Solstice® ze / Solstice® L40X, alternativa durabilă cu un GWP redus

„Odată cu apariţia noilor molecule HFO și impactul cotelor asupra pieţei, este esențial să ne îndreptăm către soluții cu un nivel GWP (potenţial de încălzire globală) foarte scăzut, cum ar fi R-1234ze şi R-455A pentru a se asigura durabilitatea sistemelor și disponibilitatea produsului.
Acest fapt va permite lucrul cu agenți frigorifici în condiții de siguranță„, aminteşte Pierre-Emmanuel Danet, Director Suport Tehnic la Climalife 

 

Descrierea instalaţiei
• Centrală frigorifică pozitivă HK Réfrigération
Performanţă: 33,7 kW.
Agent de refrigerare: 50 kg HFO-1234ze.
GWP: 6
2 compresoare Bitzer 4PES-12Y.
Control automat Danfoss AKPC551.
Variaţie de viteză şi flotaţie HP
Recuperare de căldură Boostherm (45 kW), încălzire cu un rezervor tampon de 1.500 litri și CTA de 30 KW.
Economie estimată: 2.000 euro pe an.

• Centrală frigorifică negativă HK Réfrigération
Performanţă: 5,8 kW.
Agent de refrigerare: 7,5 kg HFO R-455A.
GWP: 146.
1 compresor Scroll Copeland ZF24K4E.
Recuperare de căldură Boostherm 20 kW pentru apă caldă sanitară, cu un rezervor tampon de 2.000 litri și 3 rezervoare de 1.500 litri.
Economie estimată: până la 6.600 euro pe an pe baza consumului de 3.750 de litri pe zi.