Bioeconomia poate să răspundă provocărilor de mediu ale zilei de mâine? Obiectivul zero emisii de carbon în 2050: utopie sau provocare


Reducerea amprentei de carbon în condițiile menținerii competitivității - două obiective care, la prima vedere, par ireconciliabile. Și totuși, ambiția de a trăi într-o lume fără emisii de carbon este miza care stă la baza economiei și societății de mâine.

 

Interviu cu Christophe Rupp-Dahlem, Președinte al diviziei Resurse Agro Industriale (IAR) și Director de Relații Publice al Grupului Roquette.

 

O conștientizare colectivă determină industriile să se angajeze într-un proces de tranziție ecologică: de la biomasă la bioeconomie, creșterea verde reprezintă o provocare de viitor pentru întreaga lume. Aflată în centrul politicilor energetice, decarbonizarea pare să fi devenit un obiectiv global.


Înlocuirea componentelor rezultate din industria petrochimică cu resurse regenerabile: o dinamică ce este în continuare constrânsă de economie, dar care ar putea răspunde provocărilor viitoare.


IAR este un jucător important în Bioeconomia franceză de referință, care numără printre cei 450 membri ai săi lideri mondiali în producția și transformarea biomasei, așa cum este Roquette - pionier în cercetarea proteinelor vegetale.

 

Sprijinirea acestor jucători în proiectele lor de inovare în beneficiul bioeconomiei este misiunea diviziei IAR, misiune în care Christophe Rupp-Dahlem este implicat de mai bine de 10 ani. Președintele diviziei ne definește bioeconomia ca fiind ansamblul activităților de producție și transformare a biomasei pentru producția alimentară, industrială și energetică.

 
De la sursa de proveniență până la consumator, materiile prime agricole se transformă în nenumărate soluții pentru industrie în aplicații din viața noastră de zi cu zi. Dacă fitochimia exista cu mult înainte de descoperirea petrolului, ea pare să-și recapete, puțin câte puțin, locul în industrie, pentru a răspunde provocărilor climatice.

 
Astăzi, tot mai multe companii se orientează către obiectivul comun de a-și reduce amprenta de carbon prin utilizarea biomoleculelor. Cu toate acestea, factorul preț pare să fie în continuare o frână în dezvoltarea lor.

 

Dintre cele 17,5 milioane de persoane din Europa implicate în bioeconomie, piața produselor agroalimentare reprezintă, singură, 50 % din punctele de desfacere, în termeni de volume.

 

Alte sectoare, precum cele ale cosmeticelor sau produselor farmaceutice, se dezvoltă, de asemenea, pe bază de biomasă, prin înlocuirea unor componente controversate sau prin produse care să-i diferențieze și să ofere proprietăți noi.

 
Obiectivul de a obține 20% din produsele chimice din resurse regenerabile nu a fost încă atins, dar tendința este mai degrabă optimistă, în special pe piețele de specialitate, unde se dezvoltă noi aplicații - cu precădere vopsele, lacuri etc., în timp ce produsele din surse bio sunt favorizate în paralel prin implementarea normelor menite să reglementeze impactul asupra mediului.


În calitatea sa de producător de lichide de proces și membru activ al IAR, Climalife un pionier în cercetarea moleculelor din surse biologice: de la betaină și până la fermentarea plantelor în formulările sale, Climalife vede astăzi un interes tot mai mare din partea clienților săi pentru produsele sale de nișă.

  

 

Decarbonizarea: o pârghie de creștere și performanță pentru industrie?

 

 
Având în vedere că resursele fosile devin tot mai rare, utilizarea biomasei permite nu doar conservarea acestora, dar ar putea fi un factor care să contribuie la performanța industriilor.

 

Eficiența energetică, controlul costurilor, diversificarea produselor și dezvoltarea economiei circulare reprezintă metode eficiente de a câștiga competitivitate.

 
Prin intensificarea cercetării în domeniul biotehnologiilor industriale, procesele care consumă mult mai puțină energie și care sunt, astfel, mai favorabile ciclului de viață, permit pregătirea pentru viitor într-un moment în care numeroase companii se angajează să atingă obiectivul zero emisii de carbon.

 
Investiția în inovație pentru a pregăti moleculele viitorului și colaborarea strânsă cu scopul de a convinge piețele interesate este cheia pentru viitorul materialelor provenite din surse bio.

 
Oportunitățile se găsesc în produsele inovatoare care au astăzi o amprentă de carbon mai bună comparativ cu produsele pe bază de petrol existente pe piață. Dezvoltarea materialelor provenite din surse bio rămâne în continuare legată, fără echivoc, de prețul petrolului; cu toate acestea, rămâne de găsit pentru viitor combinația corectă între costurile de investiții pe care le presupune și impactul său asupra mediului.

 

 

 

 

 

„Provocarea de mâine pentru industrii este aceea de a afla cum să pună în practică decarbonizarea, încercând să limiteze emisiile de CO2 în ceea ce privește energia consumată și procedeele de transformare implementate.” a concluzionat Christophe Rupp-Dahlem