Atenţie că frige! R-455A la Vauconsant pentru mese pe măsură la începutul anului școlar


Având în vedere interdicția de a utiliza de la 1 ianuarie 2022 agenți refrigeranți cu un GWP > de 150, serviciul de cercetare-dezvoltare validează Solstice® L40X pentru toate echipamentele sale dedicate distribuției de hrană.

 

Vauconsant proiectează și produce echipamente pentru menținerea temperaturii alimentelor în punctele de catering de aproape un secol. Asigurând asigurând echipamente chiar şi pentru produse de 5 stele, fabricantul răspunde astfel atât așteptărilor celor mai prestigioși clienți, precum restaurantele și hotelurile de lux, cât și solicitărilor sectorului de alimentație publică, în instituțiile publice, școlare, pe feriboturi sau în facilităţi militare. Compania este integrată în grupul francez Matfer Bourgeat din 2011, iar sinergia entităților grupului îi permite să ofere în prezent toate produsele specifice pentru echiparea integrală a unui restaurant, exceptând gătirea.

Cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro în 2020, reputația sa pe piața franceză și în Benelux nu mai are nevoie de nicio prezentare. Vauconsant are 130 de salariați și o echipă de ingineri recunoscută, precum și tehnicieni frigotehniști.
 
Fabricantul își dezvoltă know-how-ul în domeniul oțelului inoxidabil și al tâmplăriei cu un parc de echipamente ultramoderne la un punct de lucru de 7.500 m2 . În cadrul acestei fabrici dotate cu un laborator de testare au fost gândite și fabricate anual echipamente pentru peste 1.500 de proiecte.

 


Producătorul de echipamentele anticipează F-Gaz


 

Responsabilitatea față de mediu și inovația fac parte integrantă din strategia grupului. Manifestând permanent atenție pe piață, fabricantul este în căutarea unui refrigerant care să îndeplinească cerinţele reglementare ce urmează să intre în vigoare și adaptat totodată echipamentelor sale. Într-o primă fază, fabricantul optează pentru refrigerantul de tranziție R-452A pentru a înlocui R-404A și studiază diferitele soluții pe termen lung pentru a fi pregătit la data-limită de 1 ianuarie 2022.
 
Hidrocarburile precum propanul sunt înlăturate rapid din caietul de sarcini din cauza limitei de încărcătură de 150 g pe sistem.

 

 

Măsuri de prevenire pentru intrarea pe piață conform reglementărilor


 

Abordați de Climalife în 2017, experții încep să accepte utilizarea R-455A, refrigerant A2L și explică mizele acestei noi clasificări și tehnologii. Vauconsant se interesează de caracteristicile termodinamice ale acestui refrigerant și își dă seama rapid că acest amestec HFO poate răspunde așteptărilor sale. Începând din aprilie 2018, fabricantul lansează un prototip în laboratorul său de testare. De comun acord cu producătorul de compresoare Tecumseh, Vauconsant testează un model de grup frigorific standard și analizează timp de trei ani performanțele sale în ceea ce privește longevitatea și uzura la nivelul componentelor, al rulmenților motoarelor, al uleiului etc. pentru a valida fiabilitatea și compatibilitatea.

 

Pentru a respecta certificarea CE și a preveni riscurile potențiale, întreprinderea dorește să pună pe piață echipamente cu componente 100% omologate de fabricanți pentru R-455A.
 
În paralel, Vauconsant anticipează și pune în aplicare în fabrica sa un sistem de încărcare de agenți refrigeranți clasa A2L. Deoarece este considerat un agent refrigerant ușor inflamabil, este definit un protocol de securitate pentru încărcarea noului agent refrigerant.
 
Patrice Antoine, Responsabil tehnic la VAUCONSANT, ne explică: „Am dezvoltat o zonă ATEX pentru a permite încărcarea refrigerantului R-455A în butelie încă de la sfârșitul lunii iulie. O zonă a atelierului va fi delimitată cu orificii de ventilație pentru a menține gazul la nivelul solului în caz de scurgere și pentru a-l evacua ușor. Detectoarele de scurgeri instalate se vor declanșa la mai multe niveluri în funcție de gradul de urgență, pentru a ne alerta în consecință. ”

 

Nu a fost stabilită nicio constrângere suplimentară pentru fabrică. Au fost programate cursuri de instruire pentru serviciul de siguranță și frigotehniști, pentru a-i învăța și instrui cu privire la regulile adecvate de utilizare a acestui tip de refrigerant.

 


R-455A: refrigerant al viitorului pentru toate filialele grupului Matfter Bourgeat


 

Fabricantul se bucură de inflamabilitatea redusă a refrigerantului, ceea ce le permite frigotehniștilor să intervină în aceleași condiții ca și înainte și să le manevreze fără probleme. Datorită gradului său redus de inflamabilitate, riscul de explozie este redus, atât în cazul depozitării în fabrică, cât și la clientul final. R-455A va fi refrigerantul de referință începând din 2021 pentru toate echipamentele personalizate fabricate cu o încărcătură de până la 2,5 kg pe sistem.
 
PI Création, fabricant de materiale personalizate pentru bucătării din gama de vârf și care aparține aceluiași grup, decide, de asemenea, trecerea în curând a întregii sale game la noul refrigerant A2L.

 


 Pentru fabricant, rezultatele obținute sunt mai mult decât mulțumitoare. „Cu schimbarea refrigerantului, ne temeam de alunecarea de temperatură, deoarece între R-452A și R-455A am trecut de la 4°C la 12°C*”, declară Patrice Antoine, responsabil tehnic.

Pentru a face față, fabricantul a ales un nou evaporator, dar pe măsură ce se desfășurau testele, rezultatele s-au dovedit la fel de bune cu elemente standard. O reglare corespunzătoare a supraîncălzirii este indispensabilă, dar insuficientă, iar o încărcătură cu refrigerant optimizată pentru expansiune prin tub capilar este cât se poate de potrivită.

 

* Valoarea la presiune atmosferică

 


 

Caracteristicile grupurilor frigorifice utilizate conform configurării proiectului:
 
Grup Tecumseh cu regulator de presiune: CAJ4513PHR
Grup Tecumseh cu tub capilar: AE4425PH
Temperatura de evaporare: -12°C
Temperatura de condensare +45°C

 


 

În ceea ce privește coeficientul de performanță, s-a observat o mai bună reglare. Compresorul se oprește mult mai puțin și observăm o mai mare inerție la oprire. Faptul că temperatura urcă mai lent și că compresorul se repune în funcțiune mai târziu generează chiar câștiguri de energie care nu sunt de neglijat.

 

„Surpriza plăcută pentru noi este la capitolul performanțelor. Aceasta consolidează discursul comercial pe care l-am avut foarte devreme cu privire la gestionarea acestei tranziții. Sperăm să ne punem pe picioare în raport cu ceea ce s-a anunțat la început. Rezultatele obținute sunt chiar mai bune decât cele pe care ni le imaginam pentru client, fap care este doar un bonus! ”, se bucură Bertrand Dugardin. Se preconizează o lansare și o punere în funcțiune fără probleme neprevăzute.

 

 
Pentru a reduce consumul de energie, compania prevede să lucreze mai mult în circuit închis, furnizând echipamente și mai autonome și cu recuperare de căldură. Furnizorii avansează timid, deoarece miza reprezintă un cost semnificativ.
 
Pentru Vauconsant, R-455A este în mod incontestabil integrat în dezvoltarea viitoarelor echipamente. Un ultim obiectiv care trebuie atins este să existe grupuri frigorifice mai mici, pentru a putea proiecta echipamente și mai bine adaptate.

 

 

 

 

„Ceea ce ne-a ghidat pe parcursul tranziției este gama rezonabilă de opțiuni, care a răspuns cerințelor de reglementare și voinței de a asigura siguranța angajaților și clienților noștri și a consumatorului final.”


a concluzionat Bertrand Dugardin, responsabil de comunicare
și Patrice Antoine, responsabil tehnic la Vauconsant
 


 

VAUCONSANT

 


    • Sectoare de activitate: conceperea și fabricarea de echipamente pentru distribuția de hrană
    • Amplasare: Lorraine, Franța
    • Anul înființării: 1926
    • 130 salariați
    • CA 2020: 15 milioane  €