Amendamentul de la Kigali


Preambul

  • Aria de applicare : Internaţional
  • Tip : Protocol

În ultimii ani, evoluția cantităților de hidrofluorocarburi (HFC) puse pe piață s-a bazat pe o cerere în creștere de echipamente de refrigerare, în special în țările în curs de dezvoltare în care clasa de mijloc este în plină expansiune, dar și în țările „calde”.


La 15 octombrie 2016, cele 197 părți semnatare ale Protocolului de la Montreal au semnat amendamentul de la Kigali pentru reducerea progresivă a utilizării hidrofluorocarburilor (HFC) la nivel mondial. Acest acord va permite consolidarea acordului de la Paris, respectiv limitarea creșterii încălzirii globale la 1,5°C -2°C până în anul 2100. Această evoluție a fost salutată de toți jucătorii europeni din domeniul refrigerării și aerului condiționat. După modelul F-Gas II , inițiat de Uniunea Europeană, acordul de la Kigali pune, el însuși, în aplicare o etapă de reducere a HFC în echivalență CO2.

Calendarul obținut va prevedea reducerea treptată a utilizării HFC în funcție de trei categorii de țări, cu diferite puncte de plecare și etape de reducere:

• primul grup se referă la „țările dezvoltate”
• al doilea grup include țările denumite „în curs de dezvoltare”
• al treilea reunește India, Statele din Golf, Iranul, Irakul și Pakistan.

În 2048, se estimează că toate țările vor ajunge la 15 până la 20% din consumul lor actual în echivalență CO2. Obligatoriu din punct de vedere juridic, calendarul va putea fi revizuit sau accelerat pentru toate țările, prin prisma progreselor tehnologice.

De reținut: 16 țări, printre care Statele Unite, Japonia, Germania și Franța și 19 organisme/donatori privați au promis, înainte de semnarea acestui acord, un ajutor de 80 milioane de dolari (71,5 milioane EU R) pentru susținerea țărilor în curs de dezvoltare pe parcursul acestei tranziții. Finanțarea tranziției, estimată la mai multe miliarde de dolari, va face obiectul unor noi discuții la sfârșitul anului 2017, în cadrul Protocolului de la Montreal.