AF Energy, producător de chillere pentru industrie şi sectorul agroalimentar, alege Solstice® L40X


 

Noul depozit Arnaud S.A.S din Chignin (73) este echipat cu chillere încărcate cu R-455A furnizat de Climalife și instalate de Froid 73.

 

Înființată la mijlocul anilor 40 de către Alphonse Arnaud, pe atunci distribuitor de drojdie, compania Arnaud s-a dezvoltat constant în timp, mai întâi sub conducerea fiului fondatorului, Marcel, iar mai apoi sub aceea a proprietarului actual, Georges Deschamps.

 

Entrepot Arnaud SASPentru a răspunde la această extindere, precum și la lărgirea gamelor sale de produse, în 2021 compania a fost nevoită să construiască spații noi pentru depozitarea produselor sale destinate brutăriilor și, în general, activităților de catering Les Deux Savoies și nu numai. Clădirea, care aproape triplează suprafața vechiului spațiu, se întinde pe 8 600 m², din care 8 000 m² sunt rezervați pentru depozitare, incluzând 2 camere frigorifice pozitive (de 340 m² și, respectiv, 170 m²) și o platformă de expediție de 910 m² cu o temperatură controlată cuprinsă între 4 şi 8°C.
 
Instalaţia frigorifică asigurată de Froid 73, condusă de Emile Durand, folosește, pentru aceste echipamente, 3 chillere fabricate de AF Energy. Gilles Carron, managerul companiei, ne explică alegerea R-455A, un refrigerant furnizat de către Climalife. 

Eficiența tehnologiei accesibile

 
Arnaud S.A.S, care colaborează, printre alții, cu mulți profesioniști din stațiunile de schi, desfășoară o activitate marcată puternic de sezonalitate, cu nevoi care variază foarte mult pe durata anului, atingând vârfuri în sezonul de iarnă.

 


Groupe froid

De fapt, o instalaţie pe bază de R-1234ze, cu două compresoare cu șurub, nu ar fi funcționat practic niciodată la capacitate maximă, explică Gilles Carron. Optând pentru 3 grupuri montate în paralel și echipate fiecare cu câte două compresoare cu piston, constructorul a ales sistemul modular. Această soluție permite un răspuns de la 50 până la 450 kW, în funcție de necesități, acolo unde compresoarele cu șurub nu ar fi permis coborârea sub 120 kW, potrivit proiectanților.
 
Iar eficiența? Răspunsul vine imediat: „Este mai bună comparativ cu compresoarele cu șurub... Lucrurile nu ar sta astfel dacă instalaţia ar lucra la sarcină maximă, deoarece COP-ul ar fi mai favorabil pentru R-1234ze, dar, din nou, sistemul funcționează aproape întotdeauna la sarcină parțială.” Interlocutorul nostru recunoaște că R-455A are o capacitate suplimentară de aproximativ 10%, datorită conținutului de CO2 din compoziția sa.

 

 

Mentenanță simplificată

 

Groupe condensation
Groupe condensationÎn plus, această alegere se bazează și pe tehnologia cu piston, mult mai accesibilă pentru toți tehnicienii, cu atât mai mult cu cât compartimentarea în trei grupuri a sporit și mai mult simplitatea întreținerii. Această configurație și încărcăturile reduse de refrigeranţi, mai ales în instalaţiile amplasate la exterior, fac ca partea de inflamabilitate redusă a refrigerantului din clasa A2L să nu producă niciun fel de îngrijorare, afirmă Gilles Carron. Convins de aceste noi opțiuni, el precizează că producția AF Energy a migrat de acum complet la sisteme cu refrigeranţi A2L.
 
Performanțele foarte bune în materie de recuperare a căldurii reprezintă una dintre celelalte calități pe care el ține neapărat să le sublinieze. Pe instalaţia de la Arnaud, acest lucru se realizează pe un singur grup, datorită necesității reduse a amplasamentului. Aici, instalația servește doar pentru dezghețarea evaporatoarelor și încălzirea podelei camerei frigorifice. Dar, în general - ni se spune -, grupurile pot produce foarte ușor și apă caldă menajeră la temperatura de 60°C. La întrebarea dacă este pregătit constructorul să dezvolte instalații pe bază de R-455A, ni se răspunde afirmativ, fără ezitare, deoarece „această familie de refrigeranţi face posibilă tratarea cu ușurință și cu tehnologii accesibile a capacităţilor frigorifice cuprinse între 100 şi 200 kW. ”

 


Descrierea instalaţiei:  • 3 chillere pe bază de R-455A pentru răcirea lichidului de transfer termic, antigel

  • 2 camere frigorifice pozitive (340 m² și, respectiv, 170 m²) și 1 platformă de expediție de 910 m² cu o temperatură controlată cuprinsă între 4 şi 8°C și condensaţia sistemului cu R-744 (expansiune directă 120 kW)

  • Încărcătură de R-455A (Solstice® L40X): 50 kg per circuit

  • 2 compresoare Bitzer tip 6FE-44Y cu regulator de capacitate frigorifică pe 1 compresor per grup: 130 kW

  • Temperatură de evaporare/condensare: - 13°C / + 45°C

  • Condensator AF Energy

  • Evaporator Friga-Bohn

Sursa: redacţia RPF, martie 2022 în colaborare cu Climalife.