Aerosoli, dezvoltare durabilă, care sunt provocările de pe această piață?


„Alegerea agentului de propulsie, caracteristicile fizico-chimice ale moleculei, controlul gazelor cu efect de seră, ... reprezintă mize majore pentru companiile specializate în formularea și ambalarea aerosolilor, fără a uita factorul cheie, preţul.”

Această nouă dinamică, impusă inițial de reglementările în vigoare, trezește o conștientizare colectivă în ceea ce privește gestionarea responsabilă a gazelor propulsoare.


Pentru a-și ghida clienții către sisteme cu impact redus asupra mediului, AEROLUB, specialistul francez în ambalaje contractuale pentru aerosoli, își adaptează strategia pentru a răspunde atât constrângerilor tehnice și de reglementare, cât și cerințelor clienților săi.

 

De mai bine de 40 de ani, AEROLUB oferă soluții globale pentru ambalaje de aerosoli și și-a acumulat experiența în sectoarele de întreținere industrială, automobile și industrie grea, precum și în sectoarele de igienă și comunitate și, recent, în sectorul cosmeticelor și al produselor alimentare. Cu o cifră de afaceri de 14,5 milioane de euro și 5,5 milioane de aerosoli produși în 2020, această companie familială își dezvoltă constant activitatea pe o piață în continuă schimbare.


Timp de mulți ani, criteriul inflamabilității a fost un cal de bătaie pentru această companie. Odată cu punerea în aplicare a noilor reglementări, cum ar fi F-Gaz sau CLP, compania a reușit să își adapteze oferta și acum distribuie gaze neinflamabile (HFO 1234ze; CO2; N2O; N2) și gaze inflamabile (butan, propan, DME), precum și aerosoli de buzunar sau sisteme de pompare.

 

AEROLUB a fost un pionier în introducerea pe piață a moleculei HFO 1234ze pentru a înlocui HFC 134a, care este utilizat pe scară largă în aerosoli : „Trecerea de la HFC 134a la HFO 1234ze a fost foarte dificilă la început, din cauza diferenței mari de preț. A durat mult timp, dar am reușit. Astăzi, cumpărăm la fel de multe tone pe lună de 1234ze ca și 134a în urmă cu zece ani; această dificultate creată de preț a fost în cele din urmă o sursă de oportunități, deoarece am fost convinși și am avut un avans în comercializarea acestei noi substanțe”, declară cu mândrie dl. Fery, directorul general al AEROLUB.

 

Cu toate acestea, ambalajul HFO 1234ze ajunge doar la o parte din clientela specializată. Pentru a rămâne competitivă din punct de vedere al prețului în anumite sectoare, AEROLUB a anticipat în urmă cu 12 ani și a investit într-un nou instrument de producție la Chaumont en Vexin pentru ambalarea gazelor inflamabile. Această investiție dă roade și permite ambalatorului să se poziționeze pe piețe precum cea a insecticidelor, unde constrângerile de siguranță sunt adaptate, iar prețul este un criteriu preferat de client.

 

Pentru a reduce amprenta de carbon, tehnologia aerului comprimat poate înlocui gazele, dar rămâne foarte limitată în ceea ce privește aplicațiile. „În prezent, acești aerosoli de buzunar sunt dezvoltați în special în domeniul cosmeticelor (brume de răcire, uleiuri de bronzare, de exemplu), dar nu sunt întotdeauna potriviți. Pentru majoritatea mărcilor, sunt adesea necesare ingrediente active care nu umezesc, ceea ce este imposibil cu această tehnologie”, explică persoana intervievată.

 

AEROLUB dezvoltă, de asemenea, o gamă „verde”, biodegradabilă între 70 și 100%. Aceste produse nu conțin COV (compuși organici volatili) sau conțin foarte puțini COV și nu sunt nici iritante, nici periculoase pentru mediu. Din punct de vedere tehnic, nu este ușor de gestionat, deoarece aceste produse se evaporă, în general, mai puțin rapid, au miros mai tare și durează mai mult timp pentru a fi eficiente. Acest lucru rămâne încă foarte marginal în ceea ce privește vânzările.

 

Prin urmare, se așteaptă ca evoluțiile tehnologice să creeze o sinergie reală între angajamentele de mediu și specificațiile clienților. 

 

Activitatea de cercetare și dezvoltare se desfășoară în această direcție, dar schimbarea obiceiurilor de consum în ceea ce privește aerosolii este adesea strâns legată de reglementările în vigoare.   

 

 

„Mulți clienți, în special profesioniști, nu sunt încă pregătiți să plătească mai mult pentru un produs la fel de eficient, dar cu un agent de propulsie neinflamabil și un angajament mai durabil față de formulare. Dar, încet-încet, se ajunge la clienții privați.”

 

conchide directorul AEROLUB.