De ce curăţarea externă a instalaţiilor frigorifice este o operaţiune importantă pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice?


 

 

Generaţia noastră îşi petrece 90 % din timp în interior, în birouri, şcoli, case, maşini, trenuri, aeroporturi, săli de sport. Această situaţie poate avea un impact asupra sănătăţii, bunăstării şi productivităţii noastre.

Riscurile de natură sanitară, cum ar fi poluarea aerului din interior, umiditatea, formarea de mucegai, temperatura interioară inadecvată, pot fi asociate cu acest mod de viaţă. Pentru a îmbunătăţi confortul şi calitatea aerului din încăperi, din ce în ce mai multe clădiri sunt echipate cu sisteme de încălzire, răcire şi ventilaţie. Aceste sisteme HVAC-R, concepute pentru a ne face viaţa mai confortabilă şi mai sigură, consumă energie electrică. Odată cu creşterea temperaturilor la nivel mondial, vânzările unităţilor de aer condiţionat pentru clădiri cresc în mod constant. Este esenţial să respectaţi standardele de performanţă ale sistemelor termodinamice instalate, pentru a limita solicitările suplimentare de energie.

 

 

Cum ajută Climalife industria să-şi reducă amprenta de carbon?

 

Prin oferirea de produse şi asistenţă tehnică pentru:

 

   • întreţinerea şi curăţarea regulată a sistemelor HVAC-R;
   • aplicaţii specifice;
   • reducerea deteriorării şi prelungirea duratei de viaţă a instalaţiilor.De ce este necesară curăţarea?

 

Curăţarea este importantă pentru a menţine eficienţa energetică a sistemelor HVAC-R, în special a transferului de căldură (evaporatoare şi condensatoare). Un proces de curăţare adecvat permite eliminarea mirosurilor neplăcute cauzate de acumularea de bacterii. În egală măsură, acesta poate împiedica depunerea de impurităţi pe componente.

 

 

Cu ce tipuri de impurităţi poate fi afectat un sistem HVAC-R?

 

Impurităţile sunt diferite la nivelul componentelor interioare şi exterioare. Evaporatoarele situate în interiorul unei clădiri absorb umezeala din aer în timpul procesului de dezumidificare. Praful şi alţi contaminanţi prezenţi în aer se lipesc de aripioarele evaporatorului şi se acumulează în decursul timpului.
Condensatoarele situate la exteriorul unei clădiri sunt expuse la murdărie, impurităţi şi alţi poluanţi atmosferici, cum ar fi polenul, seminţele plantelor, grăsimile din fum şi poluarea. În timpul funcţionării sistemului, murdăria se acumulează pe condensatoare şi acţionează ca o barieră care ulterior poate conduce la diminuarea eficienţei prin stoparea eliminării căldurii din condensator.

 

Schimbul termic optim al unui condensator răcit cu apă poate fi, de asemenea, afectat de calcar şi alte impurităţi prezente în apă.Care sunt soluţiile de curăţare?

 

O soluţie complet integrată nu există din cauza diferitelor tipuri de sisteme, componente şi impurităţi care trebuie curăţate. De exemplu, murdăria şi mizeria din exterior, acumularea de praf şi grăsime în interior, de asemenea calcarul necesită tipuri diferite de produse de curăţare. Aplicaţiile diferite au, în egală măsură, nevoi specifice, cum ar fi refrigerarea industrială sau comercială, instalaţiile casnice sau de dimensiuni mici, precum şi diferitele componente ale sistemului, evaporatorul sau condensatorul.Cum selectaţi produsul Frionett® potrivit?

 

Produsele de curăţare Climalife trebuie selectate pe baza diferiţilor factori:

 

   • tipul de poluanţi/murdărie: detergenţi alcalini şi acizi,
   • acţiunea dorită: curăţare şi/sau dezinfectare,
   • zona de aplicare: zonă de contact indirect cu alimentele sau fără contact,
   • locaţia şi dimensiunea sistemului: produse concentrate sau gata de utilizare.
  Procesul de curăţare 

 

   • Pentru a permite o penetrare mai bună a produsului de curăţare, suprafaţa trebuie clătită cu apă înainte de începerea procesului de curăţare.
   • Pregătiţi diluarea concentratului cu apă, conform indicaţiilor.
   • Trataţi suprafaţa cu produsul gata de utilizare astfel obţinut.
   • Lăsaţi produsul să acţioneze pe durata indicată pe etichetă.
   • Clătiţi cu apă.
   • Dacă este necesar, repetaţi procedura de curăţare. 

Climalife a dezvoltat gama Frionett®  

 

Produsele Frionett®, uşor de utilizat, oferă o eficienţă foarte mare într-un timp de acţiune foarte scurt, pentru a satisface toate nevoile în ceea ce priveşte curăţarea.

frionettFrionett

Procesul de curăţare


În interiorul unei clădiri de birouri, numeroase evaporatoare trebuie curăţate. În aceste cazuri, sugestia noastră este să utilizaţi produsul 1Frionett® Activ 5L concentrat, care trebuie diluat la 25 % cu apă (1 volum Frionett® la 4 volume de apă).

 

Curăţarea unui evaporator într-o casă nu necesită o cantitate mare de produs, motiv pentru care vă recomandăm să utilizaţi produsul pentru curăţare de evaporatoare   12Frionett® Evaporator Cleaner sub formă de spray gata de utilizare, care va curăţa şi degresa evaporatorul. Produsul Frionett® Activ RTU gata de utilizare (Ready to Use) sub formă de spray sau produsul Frionett® Activ Foam sub formă de spumă activă (pentru suprafeţe verticale) pot fi utilizate de asemenea şi pentru curăţarea şi dezinfectarea evaporatoarelor (vezi reglementările locale privind utilizarea biocidelor).

 

Pentru un condensator industrial răcit de aerul extern şi expus la impurităţi, murdărie şi poluanţi aflaţi în stare de suspensie în aer, recomandăm produsul Frionett® Power Ultra în versiune concentrată. Diluarea trebuie efectuată în raport de un volum de produs la cinci volume de apă, iar curăţarea trebuie efectuată de jos în sus. După un timp de expunere de aproximativ cinci minute, suprafaţa trebuie clătită cu apă. Acest produs este, de asemenea, ideal pentru degresarea suprafeţelor, cum ar fi ventilatoarele, aripioarele şi schimbătoarele de căldură, unde s-a format o peliculă de impurităţil grase.


Pentru curăţarea unui condensator mic, produsul care poate fi adaptat este Frionett® Condenser Cleaner care necesită diluare cu apă. De asemenea, este disponibil sub formă de spray gata de utilizare pentru un tratament rapid şi eficient.


Frionett® Coil Cleaner, produs adecvat pentru schimbătoare de căldură de dimensiuni mici şi mijlocii (ventiloconvectoare, aer condiţionat VRF/VRV), permite o curăţare şi degresare intensivă. Este disponibil într-o versiune concentrată şi gata de utilizare.


Pentru curăţarea, degresarea şi dezinfectarea zonelor de procesare a alimentelor, trebuie utilizat produsul  Frionett® Contact. Gata de utilizare într-un bidon de cinci litri, produsul poate fi aplicat pe suprafeţe destinate contactului indirect cu alimentele, precum camere frigorifice, rafturi din frigidere şi bucătării profesionale.

Timpul de acţiune necesar variază de la 15 la 60 minute, în funcţie de gradul de murdărire şi necesitatea efectuării sau nu a dezinfectării. Suprafeţele tratate trebuie clătite cu apă potabilă după curăţare.

 

Condensatoarele răcite cu apă pot fi afectate de calcar. Aceste tipuri de impurităţi trebuie curăţate cu agenţi de curăţare acizi. Climalife recomandă  Duonett® D7, un produs de curăţare, sigur şi eficient pentru sisteme şi pentru tehnicienii care efectuează operaţia. În funcţie de cantitatea de calcar sau murdărie încrustată, concentraţia poate varia de la 10 la 50 % din volum.Rezultatele

 

În plus faţă de rezultatul vizibil, întreţinerea şi curăţarea regulată a echipamentelor de aer condiţionat, încălzire sau energie  regenerabilă contribuie la optimizarea eficienţei şi performanţei energetice, ceea ce garantează o durată de viaţă mai lungă a echipamentelor. Şi, desigur, ajută la prevenirea mirosurilor, blocajelor, coroziunii şi dezvoltării microbilor.


Vă recomandăm să efectuaţi o curăţare corespunzătoare la fiecare trei până la şase luni, ca parte a unui program de întreţinere regulat. Curăţarea frecventă a sistemului creşte fiabilitatea şi eficienţa (mai puţine defecţiuni), oferind protecţie pe termen lung şi în acelaşi timp linişte sufletească pentru tehnicieni şi utilizatori.