11 000 litri de Greenway® Neo N încărcați la patinoarul olimpic din Liège pentru siguranță sporită și o abordare mai respectuoasă față de mediu


WMA Réfrigération și orașul Liège aleg lichidul de transfer termic 1,3-propandiol obținut din surse vegetale, formulat de Climalife, pentru înlocuirea produsului Alcali.

 

Patinoarul olimpic din Liège face parte din complexul Médiacité. Este o arenă sportivă cu suprafața de 1800 m², construită în 2012 de către municipalitate. Ea dispune de un vestiar cu 1100 perechi de patine de calitate, depozitate în dulapuri încălzite. Tribunele sunt alcătuite din scaune încălzite care pot găzdui până la 1250 de spectatori.

 

 

Pe toată durata anului, patinoarul organizează competiții naționale și internaționale de hochei pe gheață, divertisment, seri tematice, precum și spectacole de sunet și lumină. Pe de altă parte, este și un loc privilegiat pentru amatorii de patinaj, un loc unde cei mari și cei mici se întâlnesc cu familia sau cu prietenii pentru a patina într-o atmosferă amicală.

 

Pentru a asigura o gheață de calitate pentru fiecare dintre aceste activități, se impune o gestionare riguroasă a temperaturii.

 

La momentul construirii patinoarului, a fost pus în funcțiune un sistem indirect pentru a asigura răcirea plăcii de beton și a gheții. Circuitul primar al instalației este încărcat cu 180 kg amoniac, iar rețeaua secundară conține 13 tone de Alcali, o soluție apoasă pe bază de amoniac.

 

Patinoarul este alcătuit din trei straturi: rețeaua de țevi, un strat de beton și gheața propriu-zisă. Instalația tehnică se află la subsolul clădirii.

 

În contextul dezvoltării durabile, societatea VMA, responsabilă cu întreținerea, propune schimbarea lichidului de transfer termic cu o alternativă obținută din surse vegetale pentru a satisface așteptările orașului Liège.

 

VMA Réfrigération, filială a societăţii Construteur Genie Civil CFE, este prezentă pe piața belgiană de 120 ani. VMA are o experiență solidă, de peste 30 ani, în domeniul WMA Réfrigération și orașul Liège aleg lichidul de transfer termic 1,3-propandiol obținut din surse vegetale, formulat de Climalife, pentru înlocuirea produsului Alcali.frigului industrial și le oferă asistență clienților săi de la studiul proiectului și până la întreținere, optimizând eficiența energetică. Compania gestionează proiecte multidisciplinare (electrotehnică, HVAC, refrigerare, gestionarea fluxurilor de energie, economii de energie, etc.) și are 1000 angajați.

 

Obiectivul a fost acela de a găsi un lichid de transfer termic adecvat: „Municipalitatea nu și-a propus să modifice arhitectura instalației de frig existente, ci doar să înlocuiască produsul Alcali cu un alt lichid de transfer termic compatibil cu sistemul existent și ca agentul să fie unul ecologic”, explică Abdel Lourhmati, expert în soluții de refrigerare industrială în cadrul VMA.

 

Greenway® Neo N, alternativa ecologică și sigură

 

Thierry Pierre Put, reprezentant comercial Climalife, a fost consultat de compania VMA și a propus două soluții pe bază de plante: Thermera și Greenway® Neo N. Comparația și analiza proprietăților fiecăreia dintre soluții dezvăluie faptul că Greenway® Neo N are o densitate mai bună și este mai adecvat pentru această întrebuințare. Acest lichid de transfer termic, formulat și fabricat de Climalife, a fost ales și pentru avantajele sale în ceea ce privește siguranța și reducerea amprentei de carbon.

 

Greenway® Neo N este, de fapt, un lichid de transfer termic obținut din surse vegetale. Este bacteriostatic și totodată compus cu inhibitori hibrizi performanţi. Materia primă de origine vegetală 1,3-propandiol are o vâscozitate mai redusă față de cea a MPG (monopropilenglicol).

 

O altă caracteristică importantă a sa este biodegradabilitatea. În caz de scurgeri, riscul de contaminare a solului este mai mic.

 

O intervenție cu riscul bine gestionat

 

Pentru a goli instalația de Alcali și a o umple cu Greenway® Neo N, sunt parcurse succesiv trei etape esențiale, duminica, ziua în care centrul sportiv este închis.

 

 

 

AMai întâi, este întreprinsă o analiză de siguranță împreună cu managerul de proiect și cu departamentele implicate pentru pomparea celor 13 tone de Alcali. Pentru facilitarea operațiunii, este adăugat un robinet suplimentar la sistem.

 

VMA apelează la o societate de profil pentru a obține o autocisternă în vederea recuperării produsului Alcali. Au fost instalate conducte lungi pentru a ajunge la instalația situată în partea din spate a parcării. Camionul este echipat cu un filtru mare de aer cuplat la un bazin de apă ventilat pentru a evacua excesul de presiune și a facilita pomparea. Două rezervoare mari, de o mie de litri de apă, sunt utilizate pentru a neutraliza vaporii de amoniac pe durata transferului. Au fost luate toate măsurile de precauție necesare pentru evitarea oricărui risc de degajare de gaze în centrul orașului Liège. O astfel de lucrare necesită o experiență bogată în lucrul cu amoniacul lichid și o foarte bună cunoaștere a circuitelor hidraulice. Odată ce produsul Alcali a fost recuperat, acesta este transportat pentru distrugere într-un centru specializat, iar autocisterna este curățată cu apă.

 

A doua etapă constă în clătirea completă a instalației și țevilor. În urma acestei intervenții este utilizată și eliminată o cantitate de nu mai puțin de 15000 litri de apă.

 

În cele din urmă, în rețea sunt încărcați 11000 litri de Greenway® Neo N pentru protecție împotriva înghețului la -25°C, iar „această ultimă etapă s-a derulat cu succes; a fost nevoie de o zi întreagă pentru a umple sistemul, trei zile pentru a-l pune la punct și aproximativ două săptămâni pentru a atinge temperatura dorită”, a declarat Pascal Michot, inginer de proiect servicii post-vânzare pentru industrie, în cadrul VMA Réfrigération..

 

 

 

 

 

După câteva luni de utilizare, rezultatele sunt excelente.

 

Greenway® Neo N ste compatibil cu sistemul de răcire instalat încă de la început. 

 

A fost observată o ușoară creștere a energiei legate de pompare, însă aceasta este marginală. Avantajele Greenway® Neo N rămân predominan-te, mai precis siguranța și soluția ecologică, orașul Liège acordându-i o mare importanță acesteia din urmă.

 
VMA Réfrigération va continua să asigure între-ținerea regulată a instalației pentru a se asigura că hocheiștii și patinatorii pot profita din plin de patinoarul olimpic. În paralel, compania va inter-veni în egală măsură pentru a gestiona sistemul de recuperare a căldurii instalat pentru încălzirea parcării, incintelor și gropii de zăpadă.

 

De la stânga la dreapta: Pascal Michot, inginer de proiect servicii post-vânzare pentru industrie, Abdel Lourhmati, expert în refrigerare industrială și Thierry Pierre Put, reprezentant comercial al Climalife în Belgia..